Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 2. 2017

Pracovní víkend Atari klubu Olomouc (5. týden 2017)

Od pátku 3.2. do neděle 5.2. hostila naše klubovna historicky první PRAK (Pracovní Atari Klub). Šlo zatím o testovací verzi víkendové akce pro místní i přespolní, která je věnovaná hlavně práci na rozjetých projektech, opravám hardwaru, společným poradám členů klubu a přípravě akcí pro veřejnost. Na akci se sjeli, kromě místního pevného jádra klubu, také další velikáni české Atari scény, aby zde využili klidné a tvořivé atmosféry ke své tvorbě. Sešlo se nás tam v pátek celkem osm. Páteční večer byl věnovaný hlavně hraní vývojových multiplayerových her. Sobotní večer pak ukázkám nejstarších her pro Atari, které využívají engine hry Pong.

p1130590.jpg

Pak přišel Honza s údajně hodně návykovou logickou hrou Three.s, což je jakési spojování čísel s jinými čísly v jiná čísla, ve které hrají důležitou roli trojky nebo trojice. Hru jsem se snažil pochopit, zatím však marně. Budu si ji muset doma pustit a nastudovat ovládání a pravidla.

p1130594.jpg

Během akce se podařilo zprovoznit nedávno zakoupený, leč nefunkční Zdeňkův USB mikroskop. Pokoušeli jsme se jej opravit již na minulé schůzce. Ale podařilo se to jen částečně. Tentokrát se oprava povedla do plné parády, včetně přisvícení. Problém s nefunkčním USB připojením byl nakonec způsobený skřípnutými přívodními dráty pod krytem mikroskopu. Dva dráty měly porušenou izolaci a zřejmě byly ve zkratu. Což jsem vyřešil zaizolováním tavnou pistolí.

Pak byla také, po minulém pokusu o opravu, přehozena polarita napájení LED diod přisvícení. Proto tahle část od minulé opravy nefungovala. Napájení je řešeno dvěma mosaznými trubičkami, které vedou napětí skrz tělo mikroskopu k plošáku s LEDkami. Trubičky jsou na straně plošáku hlavní elektroniky přitaženy dvěma šroubky (každá jedním). Minule to někdo sešrouboval naopak, takže trubičky, čili přívody napájení, byly přehozené. Což se dalo lehce napravit otočením o 180 stupňů.

usb-mikroscope.jpg

Dále mi Bohdan psal, že se v sobotu večer a v neděli podařilo Bob!kovi a KrupkaJovi přijít na záhadnou závadu mé desky z Atari 800 XL, se kterou se trápím již řadu let. Deska po zapnutí zobrazovala jen jakési body, čáry a znaky, ale rozhodně ne BASIC.

800XL with bad RAMs

S pomocí Ctiradova externího multifunkčního rozšíření paměti bylo zjištěno, že problém je zřejmě v pamětech. Kdysi jsem během náročného odpoledne vypájel 4 kusy těchto pamětí (z celkových 8) a osadil místo nich patice. Ovšem ani výměna těchto 4 pamětí za jiné problém nevyřešila. Podle Bohdanova líčení se oba skalní Ataristé střídavě vrhali na mou desku s cílem ji opravit. Hardwarový specialista Bob!k zjistil závadu a KrupkaJ se potom vrhnul na odpájení zbývajících 4 čipů na které mi už tenkrát nezbyla síla. Osadil místo nich patice a deska je tak připravena na test, který provedu na příští schůzce se záložními pamětmi, které mám doma. Děkuji všem zúčastněným za pomoc a těším se na finální oživení tohoto Atárka. Zatím jsem desku vozil akorát po akcích jako tzv. "holé" Atari. Aby se mohl každý podívat, jak to v Atárku vlastně vevnitř vypadá.

Naked Atari 800XL

 

Náhledy fotografií ze složky Klub-2017-05

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Toto chýbalo ...

Igi, 13. 2. 2017 19:29

Fajn,
aj nám z druhej strany (alebo z Východu, od Olomouca sme predsa smerom na východ) padnú dobre tieto informácie. Aspoň budeme vedieť čo sa pečie na západe ...
Príma !

Threes

PG, 6. 2. 2017 21:32

On je název té hry zavádějící, ve skutečnosti tam jde o dvojice. Možná proto jsi ta pravidla hned nevystopoval.