Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 8. 2021

Aktuality - léto 2021

ZX Šumava

Začátkem července 2021 proběhl na Šumavě další ročník spektristického setkání ZX Šumava, které se konalo na obvyklém místě poblíž Sušice. Shodou okolností jsem v té době byl poprvé na Šumavě na dovolené (poblíž Srní) v termínu 4.7.-10.7., ale o akci jsem nevěděl. Věděl jsem, že se spektristé na Šumavě jednou ročně scházejí, ale nevěděl jsem přesně kde a kdy. O proběhlé akci jsem se dozvěděl teprve až po návratu, v klubu od ataristů(!). Ej! Tak snad příště. Posléze mi o detailech referoval osobně i Wotnau na WEAKu. Na akci se prý podařilo zprovoznit Multijoy pro ZX Spectrum. Původně byl tento vícejoystickový interface vyvinut RASTERem pro Atari. Možná pojedu na Šumavu na stejné místo i příští rok, tak bych se v doupěti spektristů mohl zastavit třeba při projížďce na kole. Tímto vás všechny, kamarádi, zdravím a Sinclairu zdar!

Šumava

Logoutův diskmag RESTORE

Při pátrání po informacích o akci ZX Šumava jsem narazil na Logoutův nový diskmag RESTORE, kteréhož nulté číslo vyšlo vloni při příležitosti KapliConu 2020 a recenzi na něj napsal Sledge. Časopis je ve formátu D80 (obraz diskety) a lze jej vložit do virtuální mechaniky v emulátoru RealSpectrum pomocí klávesy F6 (Disk options) a zvolením image diskety. Pak je nutné resetovat Spectrum pomocí Alt+F2 a na závěr nahrát program z disku pomocí příkazu LOAD *"run". Přičemž LOAD je na klávese "j" a uvozovky se vloží pomocí Ctrl+p (Symbol Shift + p). Nulté číslo, ve kterém se mimo jiné oslavují 80. narozeniny Sira Cliva Sinclaira, jsem zhltal během jednoho dne. Bylo to dobré, včetně poutavé scifi povídky o byrokracii nejen na Zemi, ale i ve vesmíru... Logoute díky!

RESTORE diskmag

Sir Clive Sinclair oslavil 81!

Což mě přivádí k další významné události, která nastala 30. července 2021, kdy oslavil svých 81 let strýček Sir Clive Sinclair, duchovní otec osmibitových počítačů ZX80, ZX81 a hlavně ZX Spectrum, se kterými jsme si hráli od 80. let a hrajeme si s nimi někteří dodnes :-) Tímto vám přeji, Sire, pevné zdraví a hodně dalších šťastných chvil se svými blízkými! Loňské osmdesátiny jsem zaznamenal, ale nějak nebyla chuť psát články v tom prokletém covidovém roce 2020, takže alespoň toto skromné přání až letos, kdy jsem se probudil z letargie a začal být trochu aktivní i v oblasti ZX Spectra. Objevil jsem o tomto průkopníku domácích počítačů pěkný životopisný článek od Josefa Vodičky. Michal Rybka mluví o Siru Sinclairovi ve svém wolfcastu na Retro Nation. Pěkné foto Sira Sinclaira a jeho mladé manželky Angie Bowness zveřejnil kdysi Sledge na svém portálu High-Voltage.cz, spolu s přáním k jeho 70. narozeninám. Něco o seznámení Sira Cliva s touto krásnou dámou je v článku o elektroskútru Sinclair X-1.

Clive Sinclair and Angie Bowness

Mapování kazet pro ZX Spectrum

Začátkem srpna jsem se po letech pustil do pokračovaní mapování jedné ze svých kazet Emgeton s programy pro ZX Spectrum. Jsou to kazety se záznamy z let cca 1987 a dále. Před lety jsem si jejich obsah nasamploval pomocí notebooku do wavů a pak ještě uložil i do kapesního DVR rekordéru. Z toho je pak přehrávám přes audio kabel do Spectra a píšu si časy začátků programů. Zároveň programy zkouším a zažívám při tom neskutečnou nostalgii. Vzpomínky se vracejí.

ZX-multitasking

Na zmiňované kazetě jsem objevil pár programů, které jsem kdysi pracně opisoval z ročenky AR Mikroelektronika 1989. Prvním je program ZX-multitasking, který jak název napovídá, poskytuje možnost vyzkoušet současný běh více programů na ZX Spectru. Popis programu je v ročence od strany 72 dole. Do paměti se nahrají postupně 2 programy a je možné nastavit různé parametry jejich přepínání. Programy pak běží buď současně nebo pouze jeden z nich. Jde tak například v jednom procesu psát text a ve druhém mít např. kalkulačku. Nebo něco kreslit v Art Studiu a do toho si pouštět z druhého procesu hudbu. Nebo do jednoho procesu nahrát hru a do druhého návod k ní. Zároveň se pak dá hra pomocí rozhraní programu stopnout. Takže si člověk může odskočit a pokračovat později. Samozřejmě tato utilita mohla být užitečná hlavně v době jejího vzniku. Dnes, v době různých IDE interfaců s možností snapshotu a rychlého nahrávání programů, nemá asi moc význam. Ale je to zajímavá demonstrace činnosti, která je obvyklá spíše u počítačů vyšších tříd. Zatím jsem program ZX-multitasking nezkoušel, ale určitě si test nenechám ujít. Zajímavá možnost se pro tento program nabízí u Didaktiku Gama s 80kB paměti. Program by se ale musel pro rozšířenou paměť tohoto stroje upravit. Pak by se dal do každé paměťové banky uložit program o délce až 32kB a přepínání mezi nimi by zajistila upravená utilita ZX-multitasking.

Zjistil jsem, že mám na kazetě jen BASICovou část programu ZX-multi. Je tam ještě strojový kód, kterému jsem ale v té době jako třináctiletý ještě nerozuměl a nevěděl jsem ani, jak ho do počítače opsat. K programování ve strojáku jsem přičichl až o pár let později. Takže jsem teď zapátral na webu, jestli to tam někde nenajdu. A našel jsem parádní vlákno na OldCompu, které se věnuje záchraně starých kazet s programy a jejich převod do formátu TAP pro emulátory nebo IDE rozhraní. Momentálně je tam již ke stažení více než padesát kazet, vesměs s původním českým softwarem. Jsou tam např. i programy od známé české firmy Proxima. A je tam i zmiňovaný program ZX-multitasking, včetně odkazu na návod, na kazetě č. 43.

Programy a dokumentace pro plotr ALFI

Ve zmiňovaném vlákně na OldCompu jsem našel i kazety s programy, ovladači a dokumentací v D-Textu pro plotr ALFI, který jsem si kdysi postavil (v roce 1993). Podrobnosti lze najít v článku o mém plotru ALFI.

Skicák a vytvoření TAPky v emulátoru RealSpectrum

Hlavně jsem však pátral na webu po programu Skicák od Jana Krejčího, který byl také zveřejněn v ročence Amatérského Rádia Mikroelektronika 1989. Jelikož zrovna tento program mi nešel z kazety bez problémů dostat. U záznamu je v jednom místě problém s velkým poklesem hlasitosti. Několikrát se mi to jako zázrakem podařilo nahrát bez chyby do ZX Spectra. Ale jak to dostat do souboru TAP? Když chci nahrávat přes audio vstup, musím odpojit divIDE. Při nasamplování toho poškozeného záznamu do notebooku mi emulátor RealSpectrum vyhazoval při nahrávání známou chybu "R Tape Loading Error". Až jsem si trochu pohrál v CoolEditu s hlasitostí a zesílil postiženou oblast záznamu, tak se program podařilo nahrát a následně uložit do TAPky.

V emulátoru RealSpectrum jde totiž pomocí Alt+F7 zvolit přesměrování ukládání dat do TAP souboru (volba "Open tape for saving"). Pak stačí v BASICu uložit program pomocí SAVE, stejně jako na kazetu, a data se ukládají do tohoto TAP souboru. Na závěr je vhodné ještě TAP soubor zavřít opět přes menu po stisku Alt+F7 (volba "Close tap file").

Počítačová dilemata a Noční spektrum

Při mapování své kazety s programy jsem narazil ještě na nějaké záznamy s podivnými názvy jako "6000" nebo "8000". Vzpomněl jsem si, že šlo o záznam částí programu, které byly kdysi v roce 1988 vysílány v televizi v rámci vícedílného pořadu Počítačová dilemata, který moderoval David Gruber. Na závěr si mohl člověk tyto jednotlivé díly pospojovat pomocí příkazu MERGE a dostal kompletní BASICový zdrojový kód. Nebo si to alespoň tak nějak představuji. Jelikož mám uloženo jenom několik částí této skládačky a nikdy jsem to vlastně neviděl v chodu. V prvním díle pořadu byla vysílána hlavní úvodní část programu Informační systém, která obsahuje menu s volbami. Kromě zobrazeného menu zde však chybí jakákoliv funkcionalita, kromě možnosti zpětného uložení programu na kazetu. Čehož jsem využil opět k vytvoření TAP souboru v emulátoru RealSpec ze zvukové stopy videa, podobně jako u Skicáku výše.

Podobným způsobem vysílala v roce 2011 parta nadšených studentů, v nočním proudu svého Rádia R, v pořadu nazvaném Noční spektrum, cvrlikání, ve kterém byla ukrytá grafická a hudební dema pro ZX Spectrum 128. Tyto audio streamy si pak mohli podobní nadšenci uložit do wavů a použít pro nahrání těchto programů v emulátoru ZX Spectra nebo si je nechat "vypískat" do reálného stroje.

OldComp Party

Doneslo se ke mně, že ve dnech 10.-12.9.2021 proběhne v Praze ve vinném sklípku v Horních Počernicích již 7. ročník setkání příznivců historických počítačů OldComp Party. Detaily o akci a formulář pro registraci jsou zde.

OldComp Party 2021

ByteFest 2021

A je to tady! Pořadatel František 'Fery' Friš konečně během července našel nové prostory pro další ročník největší mezinárodní osmibitové akce ve střední Evropě - ByteFest 2021. Akce se bude (doufejme!) konat koncem října v termínu 28.10.-31.10.2021 v areálu Toulcova dvora v Praze. Registrovat se můžete zde.

ByteFest 2021

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

reCAPTCHA

PedroS, 2. 9. 2021 15:53

Odstranil jsem tu zrůdnou reCAPTCHu a testuji ověření prostým kontrolním kódem. Tak už snad to přidávání komentářů nebude takové peklo.

Restore

dex, 30. 8. 2021 7:11

Ke spuštění Restore není třeba zadávat LOAD!
Stačí jen RUN (je tuším na klávese R) bez parametrů (v paměti nesmí být jiný program v Basicu).

Re: Restore

PedroS, 30. 8. 2021 10:56

Paráda. Díky za tip. S disketovkou moc neumím, tak neznám všechny fígle. Divím se, že se ti vůbec povedlo sem dát komentář. Ta reCAPTCHA, to je fakt peklo. To vymyslel sám ďábel. A za tohle já jim platím!