Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 11. 2018

Články z časopisu Elektronika (2)

Přidal jsem do archivu naskenované stránky z další Elektroniky. Protože se blíží 29. výročí Sametové revoluce, tak jsem vybral číslo, které vyšlo těsně před touto revolucí, v říjnu 1989.

Elektronika 10-1989 - obalka

Takže jak to bylo koncem roku 1989 se softwarovou tvorbou Výrobního družstva Program Praha? To se dozvíte z článku na stranách 27-28. Družstvo tenkrát produkovalo hlavně užitkové a výukové programy a jak je z textu patrné, co se týče osmibitů, tak v drtivé většině šlo o programy pro počítače ZX Spectrum a kompatibilní. Jsou zde zmíněné komplety Poznej planetu Zemi, Orbis pictus nebo Připravte se ke zkouškám. Programy se distribuovaly na kazetách a bylo možné po domluvě i svou prázdnou kazetu pro nahrátí donést nebo zaslat na adresu Družstva. Programové komplety stály kolem 150 Kč. Což při tehdejším průměrném platu kolem 1800 Kč vycházelo jako dnes cca 1500 Kč. Kazety v té době stály kolem 20-50 Kč/kus a ty kvalitnější snad i více.

Programy VD Praha (1989)

Na straně 28 začíná článek o tipech a tricích pro hry na ZX Spectrum. Jsou zde samozřejmě uvedeny hodnoty POKE pro nekonečné životy a další vylepšení. Což byla kdysi povinná náplň mnoha stran herních časopisů. Je třeba si těchto triků vážit, protože jejich získání stálo mnohé crackery hodiny nebo dny usilovné práce v potu tváře před blikající obrazovkou.

Tipy a triky pro ZXS 1

Jsou zde triky pro hry Abu Simbel Profanation (bloudění pyramidou s nástrahami), Alchemist, Alien 8, Aquaplane, Blue Thunder (skrytý kompilátor BASICu od Martina Lewise), Fred, Starquake, Tirnanog, Wheelie, Booty, Death Chase.

Tipy a triky pro ZXS 2

Velká pozornost je zde věnována hře Jetset Willy, které jsem se kdysi věnoval dlouhé hodiny i já. A to nejen při hraní, ale dělal jsem i analýzu jejího strojového kódu s podrobným komentářem vybraných bloků programu. Tiskl jsem si výpisy assembleru na plotru ALFI. Podařilo se mi tak rozkódovat např. systém úvodní protipirátské tabulky barevných kódů. Zjišťoval jsem i adresy, kde jsou uložené animované sprity, kreslil si mapku místností, atd. Začal jsem hru i převádět do češtiny. Ale to myslím zůstalo nedokončeno. Je to materiál na samostatný článek. Snad jej někdy sepíšu.

Pro teď jen malý tip - pokud chcete hru spustit bez nutnosti vkládat úvodní barevné kódy z tabulky, stačí hru spustit po nahrátí pomocí RANDOMIZE USR 34762. Což ostatně pro znalé vyplývá i ze dvou POKE v článku:

  1. POKE 34483,195 uloží kód instrukce nepodmíněného skoku JP na místo původní instrukce podmíněného skoku JP Z,34762
  2. POKE 34499,201 uloží kód instrukce RET (návrat z podprogramu) na začátek podprogramu pro obsluhu vkládání kódů z tabulky, takže se tento podprogram vůbec neprovede.

Tipy a triky pro ZXS 3

Na straně 31 začíná článek s popisem MONITORu (ROMky) Didaktiku Gama. Respektive jde jen o popis rozdílů oproti ROM ZX Spectra, z nichž některé způsobují nefunkčnost některých her. Jako příklad je zde uvedena hra Enduro, kterou na DG nelze nahrát. Protože se během nahrávání směřuje obrazový výstup na tiskárnu, aby se nápisem neporušil úvodní obrázek. Ale protože v ROM Didaktiku je defaultně tisk směřován na paralelní rozhraní Centronics místo původního ZX Printeru, tak při nepřipojené tiskárně dojde k zablokování počítače, který čeká na odezvu tiskárny.

Didaktik Monitor 1

Dále jsou v časopise uvedeny odstavce věnované i dalším osmibitům - Robotron, PMD 85-2 a SHARP MZ-821.

Kalkulačka pro Robotron

Programy PMD 85 a Sharp

Na závěr mě zaujal článek o známém logickém hlavolamu zvaném Patnáctka, ve které se pohybuje 15-ti očíslovanými kameny na čtvercovém poli o rozměrech 4x4. Jsou zde uvedeny i další varianty této hry.

Patnactka 1-1

Zaujal mě popis verze s "auty v garáži" (Obr. 6). Něco podobného pod jménem Traffic, jsem kdysi hrál na svém Palmu. Pohyb obdélníků zde byl ovládán pomocí stylusu. Dost mě tato hra tenkrát chytla.

Patnactka 1-2

A to je prozatím vše. Přeji příjemné víkendové čtení.

 

Náhledy fotografií ze složky E89-10

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky za sken

Voitano, 11. 4. 2021 14:43

Vrátilo mě to o 30let zpět, kdy jsem jen snil a slintal nad obrázky ATARKA :) Chtěl bych prohlédnout i další čísla

Re: Díky za sken

Petr, 22. 4. 2021 14:26

Díky. Jsem rád, že tu na to někdo kouká a že se to líbí. Je s tím skenovaním docela fuška, jinak bych toho tu měl mnohem víc. Nějaká další čísla jsou v archívu zde - https://xpedros.estranky.cz/fotoalbum/casopisy/elektronika/

Re: Re: Díky za sken

Ladislav, 29. 4. 2021 16:40

Ahoj, taktéž moc děkuji,
podařilo se mi dát dohromady několik kompletních ročníků Elektroniky - 1987, 1988, 1990, 1991 a 1992 - rád je zapůjčím k oskenování, ať je to někde pohromadě zpřístupněné. Z ročníku 1989 mi schází pouze číslo 3 - neměl bys jej navíc na výměnu? Mám některá čísla výše zmíněných ročníků dvakrát. Díky moc, Láďa

Re: Re: Díky za sken

Petr, 5. 5. 2021 11:01

No, ročníky 1987, 1988, 1989, 1990 mám myslím kompletní a z ročníku 1991 mám první 3 čísla. Nemám myslím žádné číslo 2x. Tenkrát jsme to doma odebírali. Takže to mám ještě z té doby, kdy to vycházelo. Koukám teď že na Aukru kdosi nabízí téměř kompletní ročník 1991, tak si tam přihodím. Ale stejně na to skenování asi moc času mít nebudu. A když už jo, tak skenuju hlavně stránky, které se týkají historických počítačů nebo výpočetní techniky. Ne kompletní obsah. On by to stejně nikdo nečetl.

Diky

Tomas, 27. 7. 2020 15:13

Moc diky za vsechny scany!

Re: Diky

PedroS, 2. 8. 2020 15:53

Rádo se stalo. Jak bude zas trochu čas, tak přidám další. Teď doma bojuju s rekonstrukcí jádra.