Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 4. 2018

Atariáda 2018

Atariada 2018

Tentokrát se Atariáda odehrávala, na rozdíl od předchozích ročníků, v olomoucké sokolovně Slavonín (sokol se řekne anglicky falcon, takže to z pohledu Ataristy byla jasná volba). Bylo to výhodné hlavně z důvodu větších prostor i většího množství stolů a židlí k sezení, než ve škole prof. Vejdovského. Ke změně místa konání došlo z důvodu změny ve vedení školy. Jelikož s novým vedením se nepodařilo navázat plodnou spolupráci a dohodu, rozhodl se hlavní organizátor akce a předseda Atariklubu Bohdan Milar pro alternativní umístění akce. A myslím, že místo to není špatné i pro další ročníky. Takže nám Bohdan na klubové schůzce 1.2.2018 představil tyto nové potenciální prostory pro aktuální Atariádu 2018.

Bohdan ukazuje sokolovnu

Nakonec byla tato změna výhodná i pro Bohdana. Jelikož se poblíž této sokolovny nachází klubovna Atariklubu i Bohdanovo bydliště. Ovšem navzdory této skutečnosti nebo možná právě proto toho Bohdan asi moc během akce nenaspal. Jelikož příprava a organizace Atariády je práce náročná a tak Bohdan plánoval, organizoval, přebíhal, zapisoval, atd. Jak už to tak na těchto setkáních bývá, někteří otrlí jedinci nešli spát téměř vůbec, aby maximálně využili veškerého času na komunikaci a případné hraní her s kamarády. Bohdan tento čas využíval jistě mnohem prozaičtěji - řešením klubových záležitostí a hlavně zajišťováním hladkého chodu akce. Za což mu patří velký dík.

Bohdan registruje

Já měl na akci hned několik zodpovědných úkolů - připravit nástěnku s výstavkou historických vstupenek z minulých Atariád a natáčení přednášek a dalšího dění na akci na kameru. Vstupenky jsem dostal od Honzy Krupkaje týden předem, vytištěné na mnoha stránkách A4, v mnoha exemplářích na každé stránce. Musely se rozstříhat a já dostal ještě "skvělý" nápad je z jedné strany přelepit průhlednou samolepící fólií, která se používá na panelové štítky pro přístroje. Aby to vydrželo i pár dalších akcí. No, bylo s tím tolik práce, že jsem s tím strávil ještě i velký kus pátečního času na place. Až mi to bylo nemilé, jak to jde pomalu. Nakonec se stříhání a laminování povedlo ještě v pátek dokončit a bylo na čase vstupenky nějak vhodně umístit na nástěnce. Po delším přemýšlení, a poradě s Bohdanem o možných alternativách umístění, mě napadlo uspořádat vstupenky do tvaru japonské hory Fuji, kterou představuje logo firmy Atari a také se tato hora objevuje na spoustě fotkách Tondy Holíka, zdatného to programátora a cestovatele po Japonsku.

Mount Fuji

Takže jsem věděl naprosto přesně, jak hora vypadá a mohl tak podle těchto informací vstupenky správně rozmístit. Nebyl to špatný nápad, za který jsem si vysloužil pochvalu samotného předsedy Bohdana.

Nástěnka se vstupenkami

Vstupenky na nástěnce

Ze vstupenek se mi asi nejvíce líbila ta z roku 2011. Je na ní kresba od Rastera, znázorňující Zdeňka, který míří světelnou pistolí na nebohého Spectristu (čili mě) a nutí ho pod hrozbou okamžité anihilace ke konvertování a registraci do Atariklubu. Ano, jde o morbidní námět, ale zároveň je to vtipné a hezky vyvedené.

Uf, takže nástěnka by byla. Utírám pot a jdu točit. Nedávno jsem si koupil v Alze novou kvalitní kameru Panasonic HC-V380. To je divné, já ji měl za 6 tisíc a teď koukám, tady ji mají za sedm. Existují dvě verze této kamery. Ta dražší má ještě malou kamerku, umístěnou na odklápěcím displeji, která je vhodná na selfíčka.

Má to jinak velký optický zoom (50x) a mikrofony s automatickou regulací citlivosti. Takže nedochází ani k přebuzení audia, ani k příliš slabému záznamu. Natáčel jsem s ní už o měsíc dříve na Foreveru koncert kapely Brothers In ATRs a myslím, že se záznam mimořádně povedl. V této souvislosti tu mám malé upozornění od provozovatele webu Foreveru (Akio Tenshi) - web je momentálně do podzimu 2018 nedostupný. Přesouvá se na jiný server. Nová adresa bude tato - http://forever8.net/.

Co se týče záznamové techniky, tak aby toho nebylo málo, měl jsem s sebou i minidron Forever Pixel s kamerkou, který jsem měl také již na Foreveru 2018. Takže jsem mohl udělat i pár povedených záběrů sálu během průletu několik metrů nad stoly. Pravda, kamera tohoto dronu neoplývá zrovna vysokým rozlišením. Má to jen 640x480 pixelů (VGA). Ale pro orientační záběry to stačí a provoz tohoto malého a lehkého dronu je v podobných sálech plných lidí v podstatě bezpečný (pokud tedy dron někomu nevletí přímo do oka).

Dron Forever Pixel

Kromě dvou kamer a dronu jsem si na akci vzal i jedno kompletní Atari 800XL, pak i Atari 800XL ve verzi naháč, jak už jsem ho několikrát na různých akcích vystavoval (kdysi vadná deska, nyní již opravená a funkční) a měl jsem s sebou i jeden kuriózní kousek hardwaru - terminál M4T 276 počítačového systému Hvězda-1 s procesorem 8080 (MHB8080A) z Metry Blansko. Něco o něm psali kdysi kluci ze slovenského SinDiKatu (konkrétně FFG), kteří dělali reverse engineering tohoto zázraku. Zjistil jsem, že info o tomto zařízení lze nejlépe hledat zadáním Metra M4T do vyhledávače v režimu obrázků. Najde to vesměs nějaké starší aukce na Aukru. Bližší cenné informace k systému Hvězda 1 uvedl kdysi Dex ve svém doupěti.

Terminál M4T a Atari 800XL naháč

Sokolovna je vybavená, jako každá správná tělocvična, i vyvýšeným pódiem, které jsme využili k pořádání přednášek a společenských her. Také zde proběhlo slavnostní zahájení i zakončení akce spolu s předávání cen vítězům soutěží. Vše je natočeno, ale jen něco z toho bude publikováno na Youtube (nemám na to bohužel moc čas, ale budu se snažit).

Občerstvení bylo na akci také dostupné - v sousedící restauraci u hřiště. Byly tam kromě obvyklých nápojů k dispozici žebírka, klobásky, cigára a udily se tam i makrely. Já přišel pozdě, takže na mě už nezbylo.

V sobotu jsem vstával po sedmé, ale než jsem se probral a nasnídal, bylo najednou půl desáté a v deset mělo začít slavnostní zahájení. Jakožto místní jsem původně plánoval zajet na kole do práce, nechat si kolo tam a dojít pěšky do sokolovny. Měl jsem totiž v plánu v sobotu večer odvést své věci z akce autobusem domů a v neděli po skončení akce zajet na výšlap do přírody a pak se večer vrátit na kole domů. Ale čas mě tlačil, tak jsem jel na kole rovnou na akci a kolo si pak zavezl do práce později. V práci jsem pak ještě pokračoval ve stříhání zbylých historických vstupenek (bylo tam na to lépe vidět než v tmavé tělocvičně sokolovny). Chtěl jsem udělat ještě několik sad jako dárek pro obzvláště zasloužilé Ataristy a taky něco věnovat klubu, když už jsem se do toho pustil. No nakonec jsem toho moc nestihl. Takže byli obdarováni pouze dvě osobnosti. A zbylé dvě sady jsem přenechal Honzovi a Bohdanovi.

Když jsem šel z práce zpět do sokolovny, potkal jsem po cestě dva účastníky cestou z Billy, kde si nějaký žvanec koupit byli. Jeden z nich byl Solaris a druhý jeden amigista z Resetkání. Tak jsem šel zbytek cesty s nimi a ještě se z jejich hovoru dozvěděl něco o hře Elvira a různých zajímavých sci-fi filmech.

Zlatým hřebem sobotního dopoledního zahájení bylo slavnostní představení 61. čísla diskového magazínu FLOP. Ceremoniál moderoval Wotnau a nový FLOP uvedl předseda klubu Bohdan Milar. Tuto krátkou show můžete zhlédnout na Youtube (pro cizince jsem k tomu vypotil i zdařilé anglické titulky).

Toto číslo FLOPu je jediné, které jsem zatím prohlédl úplně celé, jelikož jsem se podílel na jeho přípravě jako překladatel a korektor. Jde o první z čísel, které bylo od začátku koncipované jako dvojjazyčné. Kromě obvyklé češtiny přibyla i méně obvyklá angličtina. A s tím spojená spousta problémů a práce navíc. Překlady, korekce a tvorba dvojjazyčného hypertextu nám daly dost zabrat (hlavně Zdeňkovi, který převzal štafetu od Fandala), takže jsme měli obavy, že tohle číslo do Atariády nedáme včas dohromady. Leč, dobrá věc se podařila a vy si jej můžete již teď stáhnout na stránkách magazínu FLOP. Jak v samotném časopise tak i na webu by mělo být popsané ovládání časopisu. A to v obou jazycích. FLOP jsem testoval převážně na tabletu v androidí verzi emulátoru Atari800 jménem Colleen, která se dá stáhnout na GooglePlay zde. Podrobný manuál pro Colleen je potom tady. Dobré je mít pro tento emulátor připojenou externí USB klávesnici (ať už velkou přes OTG kabel nebo malou čínskou i se stojánkem pro tablet).

FLOP in PAL and NTSC

Zdeněk se ve svém úvodním proslovu ohledně organizačních věcí zmínil hlavně o tom, že na Atariádě je tradičně umístěna i konvice. A jde prý o konvici varnou. A jelikož taková varná konvice má docela odběr a měla by se tedy připojit nejlépe na samostatnou zásuvku nebo napájecí okruh, vyřešil tuto záležitost s důvtipem a odvahou sobě vlastní. Následující popis jeho činnosti s konvicí jsem musel cenzurovat, protože obsahoval tak kontroverzní a životu nebezpečné informace, že by mu to nemuselo jen tak projít... Zdeněk vám to třeba někdy řekne sám a ten, kdo na akci byl, ten už to ví. No dobrá, abyste neměli neklidné spaní, koukněte na video pod odkazem výše, kdo tak ještě neučinil :)

Akio Tenshi připravil svoji obvyklou soutěž v hádání obrázků z her. Obrázky byly rozmístěné na různých místech po stěnách sokolovny a asi i jinde a některé docela i skryté (jeden dokonce i pod mojí nástěnkou!). Účastníci soutěže si mohli vyfasovat formulář s výběrem odpovědí ke každému obrázku, z nichž pouze jedna byla správná. Takže i neznalci her se mohli umístit, pokud měli štěstí a trefili naslepo správnou odpověď v tomto testu.

Formulář obrázkové soutěže

PCH předvedl na Atariádě svoji nedávno dokončenou multiplayerovou hru v kostky - Dice! pro C64. Dodělal ji prý na německé demoparty Revision, jak to popisuje Akio Tenshi (Factor 6) ve své reportáži. Vůbec nechápu, jak se tam Petr mohl v tom kraválu soustředit na programování. Je to prostě machr.

Dice!

Borci hrají Dice!

A pak už se jenom hrálo a soutěžilo, až pódium praskalo :)

A na sobotní odpoledne byly připraveny jako obvykle zajímavé přednášky - viz program níže.

Program Atariády 2018

Videa:

Atariáda 2018 letecky
Atariáda 2018 - zahájení
Atariáda 2018 - úvodní proslov zakladatele
Atariáda 2018 - Atari FLOP magazine #61 Release
Atariáda 2018 - Starwars Scroller
Atariáda 2018 - Počítačové muzeum
Atariáda 2018 - Slovenský Atariklub
Atariáda 2018 - Soutěž v přenášení dat
Atariáda 2018 - vítězové a zakončení

 

Náhledy fotografií ze složky Atariada-2018

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář