Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 2. 2017

Oprava přívodů klávesnice ZX Spectra

zxs-keyboard-repair-2.jpg

Celý nadšený ByteFestem 2010 jsem tenkrát po letech zapnul doma svého starého gumáka a zjistil jsem, že mi nefunguje klávesnice. Tak jsem ho otevřel a zjistil, že ty zatracené přívodní pásky jsou zase u konektoru prasklé. Hluboce jsem se zamyslel a co jsem vymyslel, je ve fotogalerii k článku.

Trochu jsem ty originální konektory nadstavil, aby to do nich dosáhlo. Když nejdou pásky do konektoru, musejí se konektory přiblížit k páskům :) A šlape to jak hodinky. Ty pásky se teď aspoň tak neohýbají do pravého úhlu, protože ty konektory jsou naležato. Ona jinak ta klávesnice je ok. Všechna tlačítka fungují. Akorát ty pásky...

Ještě postup opravy a pár rad pro odvážné, kteří se do toho pustí

  • povolte matici na spodní straně desky a sejměte hliníkový chladič stabilizátoru, aby bylo možné pohodlně vyjmout obvod ULA (viz následující bod).
  • před pájením pro jistotu opatrně vyjměte všechny integrované obvody v paticích (dyn. paměti a obvod ULA). Než budete na obvody sahat, vybijte se o radiátor nebo středový kolík zásuvky. Obvody jsou citlivé na statickou elektřinu, tak ať si je nezničíte.
  • vyjmuté obvody je dobré schovat do pokoveného sáčku od některého z PC komponentů (graf. karta, HDD, atd.) nebo je zapíchnout do kousku polystyrenu obaleného alobalem.
  • vývody konektorů nahřívejte co nejkratší dobu a cín vždy odsajte odsávačkou. Plošky jsou malé a přívodní spoje k nim jsou hodně tenké. Je to poměrně pracné, ale je potřeba odstranit veškerý cín z plošek, aby bylo možné konektor vyjmout z desky. Před vyjmutím konektoru je dobré pomocí pinzety zahýbat každým vývodem do stran, abyste se ujistili, že již žádný není přicínovaný. Tak předejdete utržení vývodu konektoru nebo poškození spoje.
  • vývody konektorů při odpajování nahřívejte vždy z té strany, odkud k nahřívanému vývodu nevede spoj! Jinak byste si mohli tento spoj páječkou přepálit.
  • po úspěšném odpájení konektorů si ustřihněte 2 pásky z vícežilového páskového kabelu (asi 7 – 10 cm). Zvolil jsem na opravu ty barevné páskové kabely, protože se mi zdály nejohebnější a taky mají to správné barevné spectrum :) Samozřejmě záleží na uvážení. Zkoušel jsem ohýbat i ty šedé, co se používají jako datové kabely pro IDE zařízení, ale zdály se mi moc tuhé. Úmyslně jsem volil větší délku káblu, aby se dal dobře ohnout. A taky aby byla rezerva, pokud by se některý trak od membránovky zase ulomil.
  • připájejte káblíky ke konektorům. Je dobré mít svěráček nebo třetí ruku, do které uchytíte konektor při pájení vodičů kabelu
  • vývody u konektoru zaizolujte dokola elektrikářskou páskou nebo nějakým druhem smršťovací bužírky. Každý dle svého gusta a šuplíku.
  • připájejte káblíky s konektory do desky. Pozor na orientaci kontaktů na konektorech! Každý konektor má jinou orientaci (jsou navzájem otočené o 180 stupňů) – viz foto.
  • vložte zpět do patic integrované obvody (pozor na orientaci – každý obvod má na jedné straně výřez a ten musí být orientován shodně s výřezem na patici)
  • přišroubujte chladič
  • zasuňte opatrně pásky od membránovky do konektorů na barevných kabelech. Káblíky je dobré předtím ohnout a zajistit izolační páskou, aby se moc nestavěly (na odpor…) – viz foto
  • zavřete víko, zašroubujte a vyzkoušejte. Já už jsem to zatím znovu rozdělávat nemusel…

Následující foto je důkazem, že stejné myšlenky napadají vždy více lidí na světě. Tato verze je od Victora Trucca z Brazílie, který má svůj blog tady. Tento člověk má na svědomí také projekt ZX Spectrum Next.

membrane_repair_by_victor_trucco_2010_07_12.jpg

A komu by se nechtělo provádět tuto náročnou opravu nebo pokud jsou přívodní pásky již příliš krátké, lze novou membránu klávesnice koupit v Sintech-Shopu. Já jsem si tam koupil membránu pro ZX Spectrum+. Jelikož pásky byly popraskané těsně u membrány, takže by to už uvedenou metodou nešlo opravit.

Velesoft má na svých stránkách ukázky membrán pro ZXS. Videonávod, jak vyměnit membránu je zde. A kdo by chtěl zkusit přívodní pásky (traky) opravit, místo aby je nadstavoval dráty, tady jsou tipy s použitím vodivého laku nebo alobalu.

 

Náhledy fotografií ze složky ZXS-keyboard-repair

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nova verzia?

Ikon, 2. 3. 2017 9:30

Ze som ja tento clanok uz raz niekde videl? - sindik.at/?p=906945 :)

Ale predpokladam, Petre, ze si ho este viac aktualizoval.

A paci sa mi novy blog. Hoci o starych veciach, ale presne o tom to je. Takto ma dychat retro.

Osciloskop

PG, 15. 2. 2017 19:37

Kam zmizel článek o osciloskopu ze zvukovky? :)

Re: Osciloskop

PedroS, 16. 2. 2017 8:01

Článek o osciloskopu jsem během posledních dní ještě aktualizoval o další text a obrázky. Měl by být k nalezení v rubrice Elektro z hlavního menu nahoře.