Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 4. 2019

Vzpomínka na Ricka Dickinsona

Henrique and Rick

Před pár dny mi přišel do schránky další newsletter, který poslal Henrique Olifiers (na fotce vlevo), administrátor projektu ZX Spectrum Next, o kterém jsem tu kdysi psal. Tentokrát Henrique připomíná rok od úmrtí slavného designéra ZX Spectra Ricka Dickinsona (†24.4.2018 - na fotce vpravo). Ten byl zodpovědný nejen za nesmrtelný a nadčasový design krabiček pro počítače ZX Spectrum, ale navrhl i vzhled krabičky a klávesnice pro počítač ZXS Next. Bohužel, během příprav na výrobu těchto parádních, moderně navržených schránek pro novodobou verzi ZX Spectra, Rick Dickinson v dubnu roku 2018 zemřel.

Jako vzpomínku Henrique ve svém newsletteru uvádí kopii prvního mailu, který mu přišel od Ricka, když spolu začali jednat o návrhu skříňky pro počítač ZX Spectrum Next.

ZX Spectrum Next Box

Jelikož je tam spousta zajímavých detailů ohledně úskalí při návrhu krabiček na tyto počítače, rozhodl jsem se, že celý newsletter přeložím a překlad zde zveřejním. Také jako poctu tomuto velikánovi průmyslového designu. Uf, ale překlad nebyl vůbec snadný. Takže tady to je.

Update #46 (24. dubna 2019)

Rok bez Ricka

Dnes si připomínáme výročí úmrtí našeho přítele Ricka Dickinsona, bez kterého by nebylo ZX Spectrum takové, jaké jej známe. A zřejmě by tu nebylo ani ZX Spectrum Next.

Rick nás opustil příliš brzy, plný života a radosti, a je hluboce postrádán těmi, kteří měli to štěstí, že ho znali a pracovali s ním.

Ze všech anekdot, které jsme shromáždili v počátcích příprav projektu Next, byl nejpamátnější první telefonní hovor s Rickem ohledně projektu. Rick byl zrovna na lyžařské dovolené, uprostřed sjezdovky, když mu zazvonil mobil. Rickovi vůbec nevadilo, že musel narušit zimní radovánky hovorem o práci. Zdálo se, že svou práci miluje natolik, že ji vůbec neviděl jako práci, tak proč o ní nemluvit uprostřed sněhu?

Zatímco záznam tohoto hovoru zůstal pouze v mé paměti (bohužel stále nemáme technologii na stažení vzpomínek z našich hlav), našli jsme následující mail od Ricka, který je krásným příkladem toho, jak byl Rick zapálený do všech věcí kolem Sinclaira a hlavně do Spectra. Obsah mailu sdílíme níže.

---

Od: Rick Dickinson
Komu: Henrique Olifiers

Ahoj Henrique,

čekal jsem na příležitost ti odpovědět na tvůj úžasně detailní e-mail z pátku, ale bohužel nebyla šance. Nicméně mi to nezabránilo přemýšlet o projektu do hloubky a mým záměrem je navrhnout harmonogram prací jako referenční návrh pro další postup v oblasti průmyslového designu a jak by to mohlo zapadat do ostatních procesů. Myslím, že až to uvidíš, budeš uklidněn, kolik činností je prováděno procesem průmyslového designu a logickou metodikou, od prvotního návrhu designu až po výrobní linku.

Jen pro informaci a před plánovanými tématy - proces průmyslového designu by také vytvořil 3D soubory používané pro vstřikovací nástroje, nejedná se o činnost někoho jiného - musí pocházet od návrhářů. A pak následuje obrábění, zkušební formy a výroba. Průmyslový design navíc ovlivní mnoho fyzických aspektů desky plošného spoje (PCB), jako je konečný tvar, umístění upevňovacích prvků, přesná umístění konektorů, atd. Takže deska, kterou nyní máte, není momentálně vhodná pro výrobu krabičky, protože ještě neproběhla žádná jednání ohledně průmyslového designu.

Krabička v některých ohledech je v podstatě klávesnice s vestavěným počítačem. Navrhuji, abychom se nepokoušeli vytvářet a rozvíjet složité a specifické technické detaily a nástroje potřebné pro mechanismus moderní klávesnice. Technologie na to je již dostupná (na rozdíl od potřeby něčeho „odlišného“ v dobách vývoje Spectra). Proto si myslím, že bychom měli oslovit výrobce OEM klávesnic a použít jejich technologii, ale s „naším“ vnějším designem.

Co se týče výrobců/dodavatelů, správná volba je kriticky důležitá - výběr výrobců forem, nástrojů, výrobní linky, atd. vyžaduje pečlivé zvážení a péči, protože nevhodně zvolený dodavatel může způsobit, že program se dostane do potíží. S tímto vám můžeme pomoci.

Líbí se mi vaše dosavadní specifikace návrhu, nicméně toto je také kriticky nutné rozpracovat správně a do detailů - pokud to není zcela správné, žádný báječný design a technologie to nevyřeší. Rád bych vám s tím pomohl. Domnívám se například, že je rozumné říci, že zatím nikdo neví, jak bude tento stroj vypadat, a myšlenky na to, co vlastně jsou „hnací síly“ průmyslového designu, musí být podrobně prozkoumány, takže pak přesně víme, proč děláme co děláme a proč přesně neučiníme to, co jsme se rozhodli neučinit. Pokud to má být pokročilejší verze 'plus' (nebo 128k?), musíme zvážit - je to pokročilejší verze, jako když Sinclair Research stále existoval - protože je nepravděpodobné, že by aktuální deska PCB měla stejný tvar nebo velikost. Existovaly důvody pro to, jak vypadala deska PCB u počítače ZX Spectrum+, ale vývoj šel dál a nyní bude PCB určitě odlišné v důsledku technologického vývoje a vývoje průmyslového designu.

Doufám, že to dává smysl. V následujících dnech navrhnu časový plán a pak to budeme moci podrobně prodiskutovat.

S pozdravem

Rick

--------------------

Rick Dickinson

BA (hons) Ind Des, dip C des, MCSD, autorizovaný designer

DICKINSON ASSOCIATES

---

Další informace o Richardu Dickinsonovi si můžete přečíst v brožurách Who's Who At Sinclair Research z let 1982 a 1983.

Mistře Ricku, děkujeme!

Richard Dickinson at Sinclair Research Ltd.

Projekt ZX Spectrum Next pokračuje

Chtěl jsem se při této příležitosti ještě zmínit o průběhu prací na projektu ZXS Next. Naštěstí Rick Dickinson před svou smrtí stihl provést veškeré návrhy skříňky a klávesnice, takže projekt není ohrožen a vývoj pokračuje. Jen zatím došlo asi k ročnímu zpožďění výroby skříněk a klávesnic vinou původního výrobce plastových dílů, který po jisté době odmítl další spolupráci a odstoupil od smlouvy. Podařilo se najít jiného výrobce a momentálně již byly vyrobeny první prototypy krabiček a klávesnic pro ZXS Next. Viz fotogalerie k projektu. Aktuální informace a newslettery Henriqua Olifierse najdete na portálu projektu.

ZX Spectrum Next

Související odkazy:

Zemřel Rick Dickinson (Svět hardware)
Zemřel Rick Dickinson (Živě.cz)
ZX Spectrum Next Update #29: The passing of a legend
ZX Spectrum Next Update #46: One year without Rick
ZX Spectrum Next - recenze (Svět hardware)
Portál projektu ZX Spectrum Next

 

Náhledy fotografií ze složky ZXS-Next

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář