Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 2. 2017

Zajímavosti z dílny firmy Sinclair

Něco od našich chytrých ruských kolegů:

  • Když se v roce 2010 ptal reportér Sira Cliva Sinclaira, proč použil v názvu svého počítače označení "ZX" (poprvé použito u počítače ZX80), Sir Clive odpověděl, že toto spojení písmen použil pro jejich "cool, futuristický zvuk" (anglická výslovnost "zedex").
  • Počítač ZX Spectrum byl původně označený ZX82 (podle roku vypuštění na trh), ale z marketingových důvodů byl přejmenován na ZX Spectrum, aby se zdůraznila jeho schopnost zobrazovat barvy. Předchozí typy počítačů (ZX80 a ZX81) byly schopné zobrazovat jen černobíle.
  • První várka čipů ULA, vyrobených v prvním dubnovém týdnu 1982 v množství asi 60 tisíc kusů, obsahovala chybu dekódování portů, což mělo za následek konflikt na datové sběrnici a nestabilní funkci klávesnice. V důsledku toho bylo nutné do prvních verzí desek za malý poplatek doplnit dodatečnou destičku se součástkami nebo i dodatečný IO pro korekci tohoto problému. Problémy s první verzí desky vedly k významnému poklesu objemu výroby a zpoždění v dodávkách. Druhá verze desky a ULA byla vydána v září 1982. Chyba dekódování portů byla opravena, ale vyskytla se jiná chyba, která vyžadovala instalaci dalšího tranzistoru. Celkem se prodalo více než 500 tisíc počítačů s touto verzí desky. Třetí verze desky byla uvolněna v srpnu 1983. Využívá novou verzi ULA, provedenou CMOS technologií. S vydáním této verze souvisí skandál, který byl způsoben odlišnou funkcí portu magnetofonu, který ovlivňoval funkčnost klávesnice v dříve napsaných programech. To způsobilo nefunkčnost těchto programů na této verzi desky. Třetí verze byla nejčastější, s více než třemi milióny prodaných kopií.

Aktualizováno 30.10.2017

Přečtěte si příběh vzniku firmy Sinclair a jejich legendárního "gumáka" - ZX Spectrum s gumovými klávesami v článku od Martina Malého na serveru Lupa.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář